Mennyiség helyett minőség

Fotó: Juhász Ákos
 

Az elmúlt hónapokban a Miskolci Önkormányzati Rendészet jelentős szervezeti változásokon ment keresztül.

 

Vincze Csaba (b): minimális növekedés volt a közterületen szolgálatot teljesítő munkatársak létszámában

 

Nagymértékben lecsökkentettük az irodai létszámot. Az így felszabadult kapacitást a közterületi szolgálatok teljesítésére fordítjuk – mondta az átalakítás kapcsán Vincze Csaba a rendészet vezetője. – Valóban történt személyi változás: ezek szakmai szempontokkal magyarázhatóak. Néhányan távoztak, az ő pótlásuk folyamatos, szerdán is 6 új kolléga állt szolgálatba. Rövid átképzés vár rájuk, addig is kint, a közterületeken, segédfelügyelőként teljesítenek szolgálatot.

 

Vincze Csaba elmondta, jelen pillanatban a rendészet létszáma 124 fő – ez folyamatosan növekszik.

 

Mennyiség helyett minőség

– Tavaly augusztusban 97 kollégánk teljesített a közterületeken szolgálatot. Ez a szám jelenleg úgy 99, hogy közülük 10 fő vegyes szolgálatot lát el – közterületi és a központban előkészítési feladatokat is végeznek. Így nézve nem beszélhetünk kapacitáscsökkenésről, sőt, minimális növekedés is tapasztalható. Voltak, akik nem tudták a szükséges szakmai szintet hozni, vagy nem vállalták fel a megnövekedett elvárásokat: ők elbúcsúztak a cégtől.

Vincze Csaba szerint azonban a túlnyomó többség alkalmazkodott a magasabb szintű, minőségbeli követelményekhez. Azt is elmondta, hogy a létszám optimalizálására azért volt szükség, mert a felvételek során korábban nem mindenki esetében a szakmai szempontok voltak az elsődlegesek.

 

Változások a létszámban

– Azok a volt kollégák, akik nem a szakmai rátermettségük miatt kerültek ide elsősorban, már nem tudták vállalni azokat az emelkedett elvárásokat, amiket az elmúlt időszakban megszabtunk. Természetesen előfordult, hogy közülük egyesek a sérelmeiket megpróbálták a rendészeten levezetni.

A járvány a rendészeket sem kímélte: volt olyan időszak, amikor a közterületi állomány közel negyede kiesett a munkából, amit nyilván a lakosság is érzékelt – véli Vincze Csaba, aki szerint szerencsére egyre több kollégája áll vissza a szolgálatba.

 

Visszatértek a lovas mezőőrök

A lovas mezőőri szolgálat is újraindult április 15-től. – Tavaly ősszel felfüggesztettük ezt a szolgálatot. Ebben a hónapban azonban visszaállítottunk két lovas mezőőrt. Az ő feladatkörük nem változott a korábbiakhoz képest.

 

Fotó galéria

 

Forrás: www.minap.hu