KINEK A FELADATA A HÓELTAKARÍTÁS?

Fotó: Mocsári László

 

Saját porta előtt, saját feladat

A magáningatlanok előtti járda takarítása a legtöbb településen, így Miskolcon is a tulajdonos feladata. A borsodi megyeszékhelyen erről az elsőre meglehetősen unalmas című „A köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló rendelet ír. Bár a címe tényleg unalmas, a benne foglaltak már korántsem. Eszerint „a tulajdonos köteles az adott ingatlan az ingatlan határvonalától vagy kerítésétől, tömbtelkes beépítés esetén az épület falsíkjától mért tízméteres területsávot tisztán tartani, illetve tisztántartásáról gondoskodni.”

 

 

A szabály a rendelet szerint vonatkozik az ide tartozó járdára, a zöldfelületre, teraszokra és árkokra is. Hóeltakarítás és síktalanítás esetén értelemszerűen elsősorban járdáról beszélhetünk.

A családi házak esetén viszonylag egyszerű a helyzet: a tulajdonos, vagy annak családja köteles elvégezni ezeket a feladatokat. Albérlet esetén azt szokták javasolni, hogy a bérleti szerződésbe írják bele, kinek a kötelessége a takarítás. Ha ezt nem teszik meg, akkor automatikusan a tulajdonosé.

 

A lakótelepek, társasházak esetén a helyzet bonyolultabb, vélhetően ezért is szabályozza ezt törvény. A társasházi törvény szerint a hótakarítás rendjét külön szerződésben kell rögzítenie a lakóközösségnek. Amennyiben nincsen kijelölve takarító cég, vagy egy konkrét személy a feladatra, úgy mindenki érdeke a hólapátolás, ugyanis ha az adott ház előtt valaki balesetet szenved a havas, vagy csúszós úton, akkor a társasház költségvetéséből kell állni a kártérítést.

 

Tovább a teljes cikkre: www.minap.hu