Közös bejárást tartottunk a Történelmi Avason

Fotó: Juhász Ákos

Az eseményen a pincetulajdonosok mellett az önkormányzatot képviselő Magyar László és Jacsó Pál hegygazdák és a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) két vezetője is részt vettek, valamint megjelent dr. Nagy Ákos, a terület önkormányzati képviselője.

Már a fórum elején felmerült két fontos kérdés: lehet-e szankcióval élni a garázda, szabályt nem követő, jogcím nélkül a pincékben élő egyénekkel szemben, valamint mi a teendő a történelmi Avason felhalmozódott szeméttel?

Magyar László erre reagálva elmondta, hogy a hegygazdák hatásköre a problémák, észrevételek és javaslatok közvetítésére terjed ki az Avas és az önkormányzat között.

- A konkrét megoldásokban szintén csak közvetíteni tudunk. A fórumon is jeleztük, hogy a garázda, szabályt nem követő magatartással szemben a rendőrség, a kormányhivatal – ahol a lakcímkártyákat kiadják - és a MIÖR jogosult fellépni, intézkedni – tisztázta a kérdést Magyar László, hozzátéve, hogy a MIÖR képviselői is tájékoztatták erről a fórum résztvevőit, egyben elmondták, hogy a történelmi Avas területén csak idén eddig több mint 50 alkalommal intézkedtek különböző szabálysértési kategóriákban.

A hegygazda azt is kiemelte, hogy a mezőőrök naponta kétszer négy óra szolgálatot teljesítenek a területen.

- A MIŐR képviseletében Lengyel Roland felajánlotta, hogy a hegygazdákkal és civilekkel, pincetulajdonosokkal közösen alakítanak egy munkacsoportot, melynek célja a történelmi Avas teljes területén az aktuális problémák részletes feltárása. Megegyeztünk, hogy két héten belül megtartjuk az első bejárást – vázolta Magyar László, aki szerint a következő fogadóórájukon ennek az eredményéről is beszámolnak majd.

Forrás: www.minap.hu