Új vezetővel a megkezdett úton

Szabó Ferenc, a MIÖR új igazgatója. | Fotók: Mocsári László

Nemrégiben új vezetője lett a Miskolci Önkormányzati Rendészetnek (MIÖR). Szabó Ferenc – aki az április 30-ával távozott Vincze Csabát váltotta az igazgatói poszton – csaknem huszonhat éves szakmai és vezetői tapasztalattal rendelkezik.

- 1990 március 1-jén kezdtem dolgozni a közterület-felügyeletnél, tehát nagyjából 33 évvel ezelőtt. 2020-ban, 7 év megszakítás után tértem vissza ehhez a feladathoz, akkor mint igazgatói tanácsadó. Később kineveztek az ügyeleti és térfelügyeleti osztály vezetőjének, majd a járőrszolgálati osztály vezetője lettem. Később három hónapon át mindkét feladatot elláttam, egészen addig, amíg nem neveztek ki igazgatónak. Úgy vélem, Vincze Csaba a vezetése alatt nagyon jó irányba állította a szervezetet. Ezen inkább csak finomhangolásokat szeretnénk végezni a jövőben.

Az új igazgató szerint a közterületek rendjére kell majd például még nagyobb hangsúlyt fektetni.

- Szeretnénk, hogy az emberek munka után rendezett környezetbe mehessenek haza. Ennek csak egyik része a közbiztonság, aminek fenntartásában igyekszünk segíteni a rendőrség munkáját, továbbá nagyobb hangsúlyt szeretnénk helyezni a közterület-felügyelői munkára. Ez az olyan jogsértő magatartásformák megfékezését jelenti, amik az adott városrészen gondot okoznak az ott élők számára, a közterületi alkoholfogyasztáson át a szemetelésig.

Szabó Ferenc szerint a város különböző részein más-más dolog jelent problémát.

- Más zavarja az embereket Diósgyőrben, mint mondjuk Szirmán vagy a belvárosban. Éppen ezért állítottunk fel egy csapatszolgálatot, ami minden héten ingatlanról ingatlanra ellenőriz egy-egy területet. Erre azért van szükség, mert szeretnénk még élesebb helyzetképet kapni Miskolcról, látni, hogy hol, minek kell prioritást élveznie a szolgálatellátás során.

A rend fenntartása a legnagyobb kihívást a szegregátumokban jelenti az igazgató szerint, némi változás azonban már ezeken a helyeken is tapasztalható.

- A Bábonyibércen például érzékelhetően jobb állapotok uralkodnak most, mint egy évvel ezelőtt. Fokozott jelenlétre van szükség a belvárosban vagy az Újgyőri főtéren is. Ezek közlekedési csomópontok. Mivel sok ember fordul meg ezeken a helyeken, óhatatlanul is akadnak közöttük, akik jogsértően viselkednek. Mindkét részen számos kamera lett kihelyezve. Amikor az ügyeleti és térfelügyeleti osztályra kerültem, rengeteg intézkedés volt az említett városrészekben kameraészlelés alapján. Most ez mérséklődött valamelyest, de továbbra is szükség van a fokozott jelenlétre.

A turisztikai szempontból fontos területeken már a biciklis járőrök is szolgálatba álltak. Szabó Ferenc elmondta, kerékpáron könnyebben és gyorsabban lehet közlekedni a városi körülmények között, ami javítja az intézkedések hatékonyságát. Beszélt arról is, melyik terület az, ahol a MIÖR-nek tovább kell javulnia.

- A közterületi jelenlétet szeretnénk fokozni. Jelen pillanatban is keresünk közterület-felügyelőket. Emellett a legfontosabb, hogy partneri kapcsolatunk legyen a lakossággal. Most a történelmi Avas vonatkozásában kapunk pozitív visszajelzéseket ezen a téren. A pincetulajdonosok szerint az utóbbi években nem foglalkoztak annyit a problémáikkal, mint mi most az elmúlt hónapokban. Ezt a mintát szeretnénk átültetni a város többi részére is. 2023-ban ugyanis elképzelhetetlen, hogy a lakosság bevonása nélkül oldjunk meg társadalmi problémákat. Az embereknek el kell fogadniuk, hogy nem tudunk minden pillanatban egyszerre mindenütt ott lenni, ezért azokat a jogsértéseket, amiket tapasztalnak, jelezniük kell felénk. Ennek leggyorsabb formája, ha hívják a 06-80/460-046-os ingyenes zöldszámunkat. Ha rögtön értesítenek minket, akkor hamarabb tudunk reagálni a problémákra, akár a tettenérés szintjén is.

Az egyik legfontosabb feladatot Szabó Ferenc éppen ezért abban látja, hogy megismertessék a rendészet munkáját a miskolciakkal.

- Nagyon sok ember nincs tisztában azzal, mi is tulajdonképp a feladata a Miskolci Önkormányzati Rendészetnek, mit kérhet tőlünk a lakosság, milyen problémákban tudunk segíteni. Sokukkal ismertetni kell, hogy tudják pontosan, milyen kötelezettségeik vannak – például egy ingatlantulajdonos esetében. Ezekről szeretnénk tájékoztatni az embereket, amit a média bevonása nélkül nem tudunk megtenni.

Szabó Ferenc szerint a rendőrséggel továbbra is kiváló a viszonyuk.

- Van, amiben nekünk van szükségünk támogatásra, más területen mi nyújtunk segítséget. Jelen pillanatban a péntek és szombat esti, éjszakai szolgálatra koncentráljuk a közös szolgálatot. A legproblémásabb időszak a hajnal egy és négy közötti sáv, akkor történik a legtöbb jogsértés – beszél a rendőrséggel közös munkájukról a MIÖR igazgatója.

Olyan terület is van természetesen, ahol az új vezető erősödést érez a korábbi állapotokhoz képest.

- Jó rendészgárda jött össze, frissült az állomány. Mondhatnám azt is, hogy az elmúlt két esztendőben három évet fiatalodott a MIÖR. A rendészeink tudnak csapatként működni, és ez eredményekhez vezet. A száz fő feletti állományunkhoz jelenleg is várjuk az érettségivel rendelkező jelentkezőket. Nagyon homogén az állomány, oda összpontosítunk, ahová szükséges: ha kell, akkor az ügyeleti és térfelügyeleti osztályról is tudunk rendészeket kivezényelni a közterületekre, illetve fordítva.

Forrás: www.minap.hu