Közérdekű

  1. Mi az önkormányzati rendész feladata?

  2. Kérdés-válasz gyűjtemény a mindennapok gyakran ismételt kérdéseiből.

Itt Ön is felteheti, megírhatja a saját kérdését! Lássuk!

Kapcsolódó bejegyzés:

 

Hogyan lehetek Közterület-felügyelő?

Közterület-felügyelő lehet az a büntetlen előéletű, nagykorú magyar állampolgár, aki legalább érettségivel rendelkezik, egészségileg alkalmas a folyamatos fizikai igénybevétellel járó terhelés elviselésére és az esetenként előforduló konfliktushelyzetek kezelésére. Elvégezte a törvény által előírt 360 órás szakmásított tanfolyamot és a közterületen történő intézkedés elméleti és gyakorlati ismereteiből eredményes vizsgát tett. A kinevezés további feltétele a leírtakon túl a pszichikai alkalmasság.

 

A Közterület-felügyelő arra kér, hogy adjam át a személyi igazolványomat / útlevelemet és lakcímigazoló kártyámat. Miért is adnám oda? A közteres is igazoltathat??? Nem csak a rendőr?

Nos ez az a kérdés, amit ha felteszünk, garantáltan megalapozzuk a felügyelői intézkedés hangulatát és időtartamát. Bátran állíthatom, hogy a felügyelők nagy kedvencei között szerepelnek ezek a már-már klasszikussá vált, lemorzsolódni nem akaró kérdések. Több ezerszer feltették már, több ezerszer megválaszoltuk. Ennek ellenére a köztudatban még mindig hatalmas káosz uralkodik jogállás, ill. jogosultságok terén. A sok-sok tudnivaló közül az alábbi három, mindenképp kiemelendő tudnivalóra hívnám fel a tisztelt olvasók és kérdezők figyelmét:

 

•a közterület-felügyelő nem rendőr és  nem parkolóőr!
•a közterület- felügyelő nem a közfenntartó vállalat beosztottja!
•a közterület- felügyelő intézkedésre jogosult hivatalos személy!

 

Tehát a közterület-felügyelő a törvény értelmében hivatalos személy. Hivatalos személynek pedig kérésre (szabálysértésen történő tettenéréskor) személyazonosságát igazolnia kell. Ezt követően dönt a közterület-felügyelő a szankcionálás módjáról, illetve mértékéről. Fontos tudnivaló, hogy amennyiben Ön személyazonosságának igazolását megtagadja, 150.000 Forint összegű bírsággal sújtható szabálysértést követ el, az intézkedő döntésének függvényében rendőrt hívhat, és Önt feltartóztathatja, kényszerítheti a helyszínen maradásra.

 

A közterület felügyelő lefényképezett!

Igen van joga hozzá. A törvény szerint a szabálysértéssel érintett tárgyról, személyről, körülményről a közterület felügyelő kép-és hangfelvételt is készíthet. Ezek tárolási, megőrzési határideje 30 nap, illetve a szabálysértési ügyben eljáró hatóság részére továbbítható is.

 

A közterület-felügyelő azt mondta, hogy helyszíni bírságot kell fizetnem, hogy történik mindez?

Mindenképpen postai úton, sárga színű csekken kell megtennie, a bírság kiszabását követő 30 napon belül.

Fontos, hogy a közterület-felügyelő egy országosan egységes szigorú sorszámozással ellátott nyomtatványt fog kitölteni, amelyet kitöltés után Önnek is alá kell írnia, és amelyen szerepelnek a szabálysértés elkövetésének adatai (hely, idő, szabálysértés neve, kódja, stb.) a bírság összege betűvel és számmal, az Ön személyes adatai, valamint a közterület felügyelő jelvényszáma és aláírása.

Egyik másodlati példány és a postai csekk Önt illeti.

Amennyiben a helyszíni bírság bankkártyás megfizetésének feltételei fennállnak, a szabálysértési ügyben eljáró hatóság tagja tájékoztatja az elkövetőt a helyszíni bírság bankkártyával történő megfizetésének lehetőségéről.

Szóval a csekkes befizetés mellett megjelent a bankkártyás fizetés lehetősége is!