Hírek

Célpontban a Nagy-Avas | összefogás a rendezetebb pincesorokért

Fotók: Horváth Csongor

Átfogó ellenőrzést tartott a Miskolci Önkormányzati Rendészet szerda délután a Nagy-Avason. Az akciót segítette az a munkacsoport is, amit hegygazdák, civilek és pincetulajdonosok közösen hoztak létre annak érdekében, hogy feltárják és kezeljék a történelmi Avason tapasztalható főbb problémákat, melyeket főként az illegális hulladék és az elhanyagolt ingatlanok okoznak. Az élénkülő városrész az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap, ehhez mérten az önkormányzat is igyekszik azt élhetőbbé, rendezettebbé tenni.

Elhanyagolt, romos ingatlanok, hiányzó hulladékszállítási szerződések, szemétkupacok, gazos porták, oltatlan kutyák és egy üzemképtelen állapotban otthagyott gépjármű – a többi közt ilyen esetek miatt intézkedtek a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIŐR) munkatársai szerda délután az avasi pincesorok környékén. A MIÖR az utóbbi hónapokban fokozta a jelenlétét a történelmi Avason, ahol a mezőőrök eddig is napi négyórás szolgálatot láttak el. Ezúttal egy átfogó ellenőrzési akcióra került sor, amiben a rendészet huszonhat munkatársa vett részt. Őket segítette az a munkacsoport is, amit hegygazdák, civilek és pincetulajdonosok hoztak létre, egy tisztább, élhetőbb, a vendégek és turisták számára még inkább csábítóbb történelmi Avas érdekében. Vincze Csaba a MIÖR igazgatója az átfogó ellenőrzéssel kapcsolatosan kiemelte, hogy a rendészet munkatársai 76 alkalommal intézkedtek.

 

Nagy fába vágtuk a fejszénket!

A Miskolci Önkormányzati Rendészet és a Szimbiózis Alapítvány bár hosszú évek óta kapcsolatban áll egymással, a covid járvány időszakában ez a kapcsolat kissé visszaszorult. A mai napon azonban ismételten egy új fejezet kezdődik az Alapítvány és a Rendészet közös életében, hiszen a Miskolci Önkormányzat Rendészet munkatársai segítőkezet nyújtottak az Alapítvány számára.

Egy rövid előkészítést követően az Alapítvány jelezte, hogy a fűtéshez használatos tűzifa feldarabolásában számít Rendészetünk segítségére. Kollégáim közül a hívószóra szinte azonnal jelentkezett 20 fő, akikkel a mai napon nagy fába vágtuk a fejszénket.

A reggeli órákban kiérkező rendészeket az Alapítvány vezetője, dolgozói és gondozottjai zsíroskenyérrel, teával és kávéval várták, majd megkezdődött a közös munka.A rendészek hatalmas lendülettel fogtak a nagyméretű fák fűrészeléséhez, majd fejszékkel történő hasogatásához. A tevékenységben résztvevő kollégák jó hangulatban, vidáman és lelkesedéssel végezték feladatukat és fogyasztották el a felkínált üstben főtt gulyást.

Az Alapítvány és Rendészet vezetői megegyeztek abban, hogy kapcsolatukat felélénkítik és a jövőben többször kerül sor közös tevékenységre.

Köszönjük az Alapítvány által nyújtott lehetőséget, hiszen ez az alkalom lehetőséget teremtett arra is, hogy kollégáink egy különleges csapatépítés keretében közelebb kerüljenek az Alapítványhoz, illetve a Rendészeten belüli emberi kapcsolatok is magasabb szintre kerüljenek.

TELEFONTOLVAJOKAT FOGTAK AZ ÚJGYŐRIN A KAMERÁK SEGÍTSÉGÉVEL

A pályaudvar egyik buszmegállójának padján elaludt valaki, telefonját pedig a karfára tette. Néhány arra sétálónak ez szemet szúrt, és eltették azt. A közelben lakó egyikük hazaszaladt az eszközzel, sőt még át is öltözött, azonban beazonosították a térfigyelő kamerák, így a Miskolci Önkormányzati Rendészet értesítése után a rendőrség forró nyomon lekapcsolta az elkövetőket.

Egy esős szeptember közepi szombat éjszakán lettek figyelmesek a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MiÖR) Térfelügyeleti Szolgálatának munkatársai a kamerák képét követve arra a fiatalemberre, aki az Újgyőri főtér buszállomás egyik padján elaludt – tudtuk meg Vincze Csabától, a szervezet igazgatójától.

A mobiltelefonját szabadon és felügyelet nélkül hagyta rögtönzött „ágya” karfáján, amit észrevett három másik, szintén a környéken tartózkodó fiatalember. Ők ragadozók módjára körözni kezdtek a kiszúrt préda felett, biztosra mentek, hogy az áldozat nem áll ellen, illetve hogy a lecsapás pillanatában éppen senki se figyelje őket, majd megtörtént az elkerülhetetlen: egyikük fogta a telefont és egy lanyha mozdulattal eltulajdonította azt.

Nem tartotta azonban sokáig magánál az eszközt, azonnal továbbadta azt egyik társának, aki el is hagyta a helyszínt. Azzal valószínűleg nem számoltak az elkövetők, hogy az Újgyőri főtéren térfigyelő kamerákat telepítettek, amik végigkövették a történéseket.

 

Folytatódik az üzemképtelen gépjárművek elszállítása

A RENDÉSZET ÚJRA SEGÍT, EZÚTTAL AZ OLTÁSI TERVBE KAPCSOLÓDTAK BE

A Rendészet az oltópontra szállítja a rászoruló időseket | fotó:Végh Csaba 

 

A kormányhivatal kérésére a Miskolci Önkormányzati Rendészet hétvégén besegít a 80 év felettiek oltópontra szállításába. Az oltási terv szerint ugyanis most ez a korosztály következik, de az oltópontra szállításuk nem minden esetben biztosított.

 

Az országos oltási tervnek megfelelően a héten megkezdődött a 80 év feletti idősek oltása. Többségük eljutása a háziorvoshoz biztosított, de vannak olyanok, akik saját erőből nem tudnak elmenni az oltási pontokra. Az ő eljutásukhoz kért segítséget a megyei kormányhivatal a miskolci önkormányzattól. A város ezzel a feladattal a Miskolci Önkormányzati Rendészetet bízta meg. A járványhelyzetben a Miskolci Önkormányzati Rendészet nem először segít, hiszen az első hullámban az idősek ellátását is feladatul kapták. Bevásároltak, receptet váltottak ki, ha szükséges volt.

 

Vincze Csaba igazgató elmondta, kollégái már megkezdték az oltási pontokra szállítást.

 

Újabb összehangolt rendészeti akció - fókuszban a megelőzés

A MIŐR által december elején bejelentett és megkezdett ellenőrzés-sorozat hatékonyságát máris mutatja, hogy a miskolci rendészek szerdai, nagyobb létszámú jelenléte az Újgyőri főtéren lényegesen kevesebb intézkedéssel járt - a legutóbbi akcióhoz képest. Ezúttal főleg a maszkhasználatra kellett felhívni a járókelők figyelmét.

 

Mint azt Vincze Csaba igazgató korábban kiemelte, a Miskolci Önkormányzati Rendészet fokozott figyelmet szentel a lakosság jelzéseinek, hiszen egyik legfontosabb feladata, hogy városunk lakói számára élhető környezetet, biztonságos közterületeket biztosítson. Az ellenőrzés-sorozat sikerét az is mutatja, hogy a téren lévők megelégedésüket fejezték ki a rendszeres és szokásosnál nagyobb létszámú jelenlétet illetően. December 16-án összesen kilenc önkormányzati rendész és két szolgálati kutya vett részt az akcióban, mely a délutáni órákban zajlott.

 

AGRESSZIÓ ÉS ORDIBÁLÁS AZ ÚJGYŐRI FŐTÉREN - RENDKÍVÜLI ELLENŐRZÉST TARTOTTAK

Fotó: Mocsári László

 

Az Újgyőri főtér rendkívül szennyezettnek tekinthető: az itt tartózkodók egy része nem követi a közösségi együttélésnek azon szabályait, amik szükségesek a rendezettség megtartásához – fogalmazta meg az egyik problémát Vincze Csaba, a MIÖR vezetője. – Kedd kora délután egy fokozott ellenőrzés keretében igyekeztünk megelőzni és megszakítani azokat a szabálysértéseket, amiket ezen a területen rendre elkövetnek. Első sorban a közterületen történő alkoholfogyasztásra és a köztisztasági szabálysértésekre gondolok, de figyeltünk minden jogsértő magatartást.

 

Büntethető magatartásformák

 

Vincze Csaba szerint a területen gyakori jelenség a kéregetés és a koldulás is.

MI TÖRTÉNNE EGY MISKOLCI VEGYI BALESET ESETÉN?

Fotó: Mocsári László 

Pénteken ezúttal azért ült össze az operatív törzs a MIÖR központjában, hogy modellezzék: egy szimulált vegyi baleset esetén kinek milyen feladatai vannak. A védelmi gyakorlat során elhangzott: Miskolc felkészült egy ilyen eseményre, gyors és hatékony intézkedéseket tudnak hozni, és biztosított a hatékony információáramlás is.

 

A védelmi gyakorlat során azt feltételezték, hogy a diósgyőri tejgyárban – egy baleset miatt – megreped egy ammóniát tartalmazó tartály (a veszélyes anyagot technológiai hűtésre használják, körülbelül 8 tonna van belőle az üzemben). A szél a Diósgyőri Gimnázium és a lakóövezet felé fújja a levegőbe került gázfelhőt. Az üzemben azonnal megkezdik a veszély elhárítását, de a városi intézményeknek, cégeknek is intézkedniük kell a lakosság védelmének érdekében. Becslések szerint legalább 1000-1500 főt érintene egy ilyen havária.

 

HÁRMAN EGY ELLEN - A RENDÉSZEK MÉG A HELYSZÍNEN ELFOGTÁK A GARÁZDÁKAT

 

A rendészeknek garázdaságok mellett falopás és ittas vezetés miatt is intézkedniük kellett múlt hétvégén, egy szabadnapos társuk pedig egy körözött személy elfogásában segített. 

 

Sok munkát adott a hétvége a miskolci önkormányzati rendészeknek, akik három nap alatt öt kiemelkedő eseményben intézkedtek. Az öt eset a város különböző pontjain történt, a belváros éppúgy helyszín volt, mint az Újgyőri főtér, a Csermőkei út, vagy a Bábonyi-bérc. A Centrumnál hárman támadtak meg férfit, ezt az esetet a térfigyelő kamera is rögzítette – mondta el a Miskolc Televízió Híradójának Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) vezetője. 

- Kollégáim a sértett közreműködésével azonnal az elkövetők nyomába indultak. Két személyt még a helyszín közelében a harmadikat pedig a térfigyelő kamera képeinek segítségével a Búza téren fogták el a rendészek – kezdte a rendészet igazgatója.

 

SZABAD HELY MÉG CSAK AKADT, TÜRELEM MÁR SOKKAL KEVESEBB

Fotó: Juhász Ákos

 

A belváros parkolóhelyei még nem érték el a teljes kapacitást, de így is rengeteg az autó.

 

November 4-től ingyenes a felszíni parkolás a kormány döntésének értelmében. Ez alól csupán a magánparkolók képeznek kivételt. Miskolcon is sokan élnek a díjmentesség lehetőségével. Csütörtök délelőtt az önkormányzati rendészet két munkatársához csatlakozva bejártuk a belváros legfontosabb parkoló övezeteit. Arra kerestük a választ, hogy milyen mértékben növekedett meg a parkolók kihasználtsága, és mekkora problémát jelentenek azok a figyelmetlen sofőrök, akik rossz helyen hagyják az autóikat.

- A belváros tekintetében a nagyobb parkolók – általában véve – még nem érték el a teljes telítettséget: a tapasztalatok szerint többnyire akad szabad kapacitás – tájékoztatott az egyik járőr, aki hozzátette, hogy a kisebb befogadóképességű parkolókban már jóval árnyaltabb a helyzet. És valóban: a Centrum parkolójában – bár nagy volt a forgalom – némi türelemmel lehetett egy-egy helyet találni.

 

Több a vasárnapi vezető

Oldalak